PREGATIREA FISIERELOR PENTRU TIPAR

1. Recomandari generale

 

Editarea de fisiere

• Utilizati numai programe specializate pentru realizarea layout-ului (de ex: InDesign, QuarkXpress), in asociere cu programe specializate pentru pregatirea obiectelor ce urmeaza a se asambla in cadrul layout-ului (de ex. Photoshop pentru obiecte bitmap/imagini, Illustrator sau Corel Draw pentru obiecte vectoriale). Se poate utiliza cu succes si programul Corel Draw cu unele precautii. Recomandam pentru editarea obiectelor care contin astfel de efecte realizarea acestora in Photoshop si apoi importarea acestora in pagina, in format TIFF/CMYK (fara layere, adica flatten). Daca totusi insistati sa realizati lucrarile de design/layout in Corel si utilizati efecte de tipul celor descrise mai sus, recomandam ca o solutie acceptabila convertirea la bitmap a layout-ului (min. 350 dpi, CMYK, fara profil ICC atasat), exceptand bineinteles obiectele de tip text care este bine sa ramana vector pentru o calitate corespunzatoare a tiparului.

• Trimiteti fisierele finale in format PDF compatibil Acrobat 4 (PDF 1.3) sau Acrobat 5 (PDF1.4).

• Fisierele originale trebuie sa fie obligatoriu insotite de fonturi, linkuri etc. Recomandam utilizarea functiilor de “packaging”, “collect for output” sau “prepare for service bureau” caracteristice aplicatiilor DTP specializate, care vor reuni intr-un folder special toate obiectele utilizate in cadrul layout-ului sau transformarea fonturilor in curbe.

• Pentru tipar in policromie, modelul de culoare este obligatoriu CMYK - toate obiectele din structura layout-ului vor fi construite exclusiv cu acest model de culoare.

• Evitati fonturile mici cu culori compozite. Litere mici cu serife fine nu sunt de loc practice. Evitati pentru acest tip de litere fonturile sub 10 pt. In nicio situatie, nu recomandam fonturi mai mici de 6 pt.

• Evitati pentru liniile mai subtiri de 0,35 mm culorile compozite sau culori cu densitati sub 100%.

• Asigurati-va la utilizarea unor culori speciale (Pantone) ca acestea sa fie prezente in cadrul fisierului cu aceeasi definitie, in caz contrar se vor genera plane suplimentare la selectia de culoare (ex. Pantone 400 C, Pantone 400CV si Pantone 400 CVC, intalnite mai ales la Corel – in functie de versiune - sunt definitii diferite ale aceleasi culori, dar din punct de vedere logic sunt culori diferite si vor genera la descompunerea de culoare plane diferite).

 

Imagini

• Rezolutia imaginilor - recomandat 350 ppi (300 ppi este acceptabil). Nu recomandam utilizarea unei rezolutii mai mari de 350 ppi, deoarece nu se obtine o calitate mai mare, in schimb marimea fisierului creste in mod inutil.

• Corectiile cromatice si conversiile RGB-CMYK sa fie realizate corect.

• Acordati atentie profilului de culoare cu care lucrati. Recomandam sa ne contactati pentru lamurirea aspectelor legate de managementul de culoare.

• Recomandam utilizarea pentru imagini formatele TIFF sau EPS compozit. Nu recomandam utilizarea formatelor comprimate.

• Nu recomandam utilizarea de formate bitmap (TIFF, EPS) pentru lucrari care contin text cu fonturi mai mici de 16 pt. In general, utilizarea fonturilor in formate bitmap poate conduce la rezultate nesatisfacatoare in lucrarea tiparita.

 

Margini de taiere (trim box)

• Construiti layout-ul la formatul finit scara 1:1.

• Este obligatoriu sa tineti seama ca, daca exista in pagina obiecte care ajung la conturul finit (dupa taiere), acestea sa fie extinse dincolo de marginile de taiere cu min. 3 mm (bleed margin). In unele cazuri, in functie de operatiile ulterioare de finisare, aceasta valoare trebuie marita. In astfel de situatii, va rugam sa ne contactati pentru sfaturi tehnice.

• Se va avea in vedere ca niciun obiect semnificativ din layout (blocuri de text, obiecte grafice etc.) sa nu fie plasat la o distanta mai mica de 6 mm fata de marginile de taiere (zona neutra). In cazuri exceptionale, aceasta distanta poate fi redusa pana la max. 3 mm.

• Zona neutra (in care nu trebuie sa existe obiecte semnificative in layout) este dependenta de modul de finisare a lucrarilor. Inainte de inceperea unui proiect, va rugam sa ne contactati pentru sfaturi tehnice.

 

2. Recomandari suplimentare pentru publicatii cu mai multe pagini

 

• Publicatiile cu coperta si mai multe pagini trebuie prezentate in fisiere organizate logic astfel:

- Coperta 1-4 si coperta 2-3 in fisiere separate (la constructia layout-ului pentru coperti veti tine seama de grosimea cotorului pentru publicatie, in functie de modul de legare - pentru informatii suplimentare, contactati-ne).

- paginile din interior in fisiere separate - numerele paginilor sa fie aceleasi ca in publicatie (ex. Pag01; Pag02; Pag03 etc.).

 

ATENTIE! Intr-o publicatie, paginile pare sunt pagini STANGA, iar cele impare sunt pagini DREAPTA.

 

• Pentru publicatiile editate in aplicatiile specializate (In Design sau QuarkXpress), utilizati modul de paginare specific acestor aplicatii si prezentati fisierele in format PDF cu setari corespunzatoare pentru tipar offset.

Recomandam ca inainte de inceperea constructiei unei publicatii sa ne contactati, pentru a lamuri aspectele legate de influenta finisarii asupra modului de constructie a layout-ului.

• Fisierele finale pentru publicatii vor fi prezentate in format PDF in succesiunea fireasca a paginilor din publicatie. Nu prezentati fisierele cu paginile spread sau cu impozitie. Daca nu sunteti siguri asupra setarilor de export in PDF, va rugam sa ne contactati.

• Fisierele pentru publicatii prezentate in orice alt mod vor conduce la costuri suplimentare pentru pregatirea corespunzatoare a acestora si cresterea timpilor de finalizare.

 

FORMATE RECOMANDATE

• Formatul recomandat pentru prezentarea fisierelor pentru productie este formatul PDF compatibil Acrobat 4 (PDF 1.3) sau Acrobat 5 (PDF1.4) obtinut prin exportul din fisierele originale editate intr-o aplicatie DTP specializata cu setarile corespunzatoare pentru tipar offset. Daca nu sunteti siguri asupra setarilor de export in PDF, va rugam sa ne contactati.

• Se evita utilizand formatul PDF orice problema legata de lipsa fonturilor, a unor linkuri etc. In general, un format PDF corect poate fi pus imediat in opera fara sa mai genereze costuri suplimentare.

 

• Prezentarea fisierelor in formate originale (indiferent de aplicatie) este in general acceptabila.